mandag den 24. september 2018

Årets Børnecyklist

Hørte i sidste uge at Cyklistforbundet havde kåret Årets Børnecyklist (se link nederst). Hørte senere et interview med pigen selv, og sikke en sød lille historie.
Til de der ikke lige har hørt om dette, kan jeg sige at det er en pige fra 4.klasse, der hver dag cykler 7 km i skole og på vejen samler hun en lille flok medelever op og de følges til skole.

Der er helt sikkert rigtig mange børn der cykler i skole, men tendensen til at flere og flere køres er stor. Børnene her kan være rigtig gode eksempler for andre skolebørn, der måske har lidt mere end 1 km i skole. Selvfølgelig kan det blive lidt mere træls her til efterår og vinter med blæst, regn, frost og sne, men med den rette planlægning, kan de sagtens fortsætte med at cykle, også til vinter. Dog ville jeg selv foretrække at tage bussen i de kolde og mørke måneder.

I min tid som skolelærer kan jeg godt huske "Alle Børn Cykler" kampagnen og børnene gik rigtig meget op i det - de kunne jo vinde noget. Og selvom jeg ikke umiddelbart synes alt skal gøres til en konkurrence, kunne det måske være en ide at sætte et eller andet i udsigt for barnet, for at få det til at fortsætte med at cykle i skole. Den der med "Det er sundt for dig og gavner dig hele dit liv" er ikke så et at forholde sig til som barn, men f.eks. "Når du har cyklet et halvt år tager vi i biografen" kan børn bedre forholde sig til. (I parentes bemærket er det også en win win, for det giver også lidt kvalitetstid mellem barn og forælder.)

Så kommer den sidste del om at have en lovlig cykel med lys, lygter og reflekser. Det har jeg skrevet om i et andet indlæg og kan findes her på siden :-)

Vi bilister skal passe ekstra godt på de små cyklister. De kender måske nok færdselsreglerne, men de er længe om at se sig for og selvom de ikke er helt små, kan de godt være impulsstyrede og køre ud hvor de ikke skal, de lidt større kan have tendens til at tage en chance hvor de ikke burde.
Vi har alle et ansvar for at opdrage de yngre i trafiken til gode trafikanter, og det gør man KUN ved SELV at være et godt eksempel. Tagen særligt hensyn hvor det er nødvendigt uden det bliver FOR meget og hvis man mestrer det, så vise de der tager for farlige chancer, at det der var rigtig farligt; naturligvis UDEN at det bliver mere farligt og uden at cyklisten ser dig te dig tåbeligt i trafikken, for det vil have den stik modsatte virkning.


Link til artiklen om Årets Børnecyklist

https://www.cyklistforbundet.dk/Aktuelt/Nyt/Nyheder/AArets-Boernecyklist-2018


Kør pænt og pas på hinanden :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar