onsdag den 29. august 2018

Trafikegoisme

Venstres trafikordfører har rettet sit blik mod trafikegoisme, og skrevet en artiklen, der kan findes på linket under mit indlæg her.

Det er et godt emne at tage fat i, og bliver nok desværre aldrig unødvendigt. For et par år siden hørte jeg at en undersøgelse blandt cyklisterne i København havde vist, at 80% af de følte sig generet af de andre cyklister. 80! 
Altså hvis så mange bliver generet af de andre cyklister, så er enten de sidste 20% nogle enormt irriterende cyklister; eller også er de selv en del af det. Jeg sætter min hat på mulighed nr.2.
Den undersøgelse viser vel egentlig meget godt hvordan vores forhold er til hinanden i trafikken (og muligvis i andre sammenhænge). Man er sig selv nærmest, og JEG er den vigtigste i trafikken.
Jeg går ud fra at det er de færreste der sidder over kaffekoppen og planlægger at køre galt med vilje, men dels sker der utilsigtede fejl og dels er man SÅ egoistisk i trafikken at man kun ser sin egen rute og ikke gør sig den mindste ulejlighed med at læse trafikken, så ALLE kommer godt og sikkert frem.

Jeg forsøger at lære mine elever i køreskolen at tage hensyn til andre trafikanter og se længere frem end bare vores bilsnude. Men det er lidt svært at få opdraget dem på den korte tid de trods alt går i en køreskole. De skal lære det praktiske og selve det at KØRE bil og først når de har et vist overskud i den del, kan der rigtig tages fat i det andet. Det er i aller højeste grad forældrenes opgave at opdrage de unge mennesker; og hvis man sm ung er vandt til at man altid kommer i første række og der ikke er konsekvenser ved noget som helst, ja så er det ret meget op ad bakke.
Nu kommer det til at lyde som om de alle sammen er nogle små forkælede unger, der ikke tænker på andre end dem selv, og sådan er det selvfølgelig ikke helt; men der er sket et skred i den generelle holdning til hinanden i samfundet.

Bil og cykel er blevet hvermands eje og har ikke den samme respekt som det nok havde tidligere. Køb-og-smid-ud kulturen tror jeg heller ikke hjælpe på det, for holdningen til næsten alting er "nå men så køber vi da bare en ny" også når det gælder biler. De unge mennekser lærer simpelthen ikke at værdsætte ting på samme måde.

Selvfølgelig har skolerne og køreskolerne et ansvar for at lære børn om almindelig dannelse i trafikken, men det er nu engang forældrenes børn, og de er hovedansvarlige for den del.
Skoler står for undervisning og lærdom og forældre står for opdragelse.

Pas på hinanden :-)


Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorenzens atikel:
https://www.altinget.dk/transport/artikel/v-trafikal-egoisme-skal-stoppes#

fredag den 24. august 2018

Lys på cyklen

Dette indlæg handler om hvilke lovkrav der er til cykler omkring reflekser og lys. Lovteksten er der link til nederst i indlægget.

Vi går mod de mørkere dage og derfor er det temmelig vigtigt at der er tjek på tingene. Mange cyklister tænker ikke over hvor farligt det er at køre uden lys. I byerne er argumentet at der jo er gadelys; men hvis de vidste hvor svære de er at se ville de forhåbentlig tage noget mere lys og reflekser på. De skal jo lige netop ikke have lys på for selv at kunne se noget, de skal have lys på for at kunne blive SET af andre trafikanter. Det gælder også på landet, hvor argumentet for ikke at tage lys på ofte er, at der jo ikke er ret meget trafik. Nej men én bil er nok til at slå dig ihjel; det er yderst sjældent at man som cyklist påkøres af flere biler.






Sørg for at dine lys og reflekser er lovlige og kan ses af de andre trafikanter. Det hjælper ikke meget at have en baglygte på kanten af cykelsædet, hvis man har en jakke til at hænge ned over den, så den ikke kan ses bagfra.
Jeg er selv ret stor fan af de blinkende cykellygter, fordi de er lettere at identificere som netop en cykellygte.

Lygtetændingstiden er fra solnedgang til solopgang, men af hensyn til din egen og andres sikkerhed bør du køre med lys noget længere tid end det. Du skal også iflg. loven køre med lys når det regner eller er tåget.

I Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr står der at i lygtetændingstiden skal en cykel have mindst én forlygte, der lyser hvidt eller gulligt og én baglygte der lyser rødt. Jeg har altid troet at begge lygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 m. afstand, men efter lidt nærlæsning af lovteksten må jeg konstatere, at gælder vist kun gælder for baglygten. Men der står dog længere ned i teksten, at de begge skal have en lysstyrke på mindst 4 candela (enheden for lysstyrke)
Kører man med cykeltrailer (eller anden form for påhængsvogn til cykel) skal denne have mindst én baglygte placeret i midten eller til venstre for midten. Den skal naturligvis også kunne ses på mindst 300 m. afstand.

Der står også at lygterne ikke må blænde de andre trafikanter, og at forlygter der er beregnet til oplysning af uoplyste veje skal have et fald. Det er nogen gange lidt et problem at en modkørende cyklist har så skarpt et lys at det faktisk blænder mig som bilist; har været ude for det flere gange. Forstår jo godt at cyklisten gerne vil ses og måske endda oplyse den mørke vej, men det skal ikke være på bekostning af den øvrige trafiksikkerhed.

En cykel skal have mindst én hvid refleks foran, én  rød refleks bagpå, mindst én gul refleks i hvert hjul eller hvid reflekterende dæk- fælgsider og to gule reflekser som bevæger sig og er synlige bagfra (typisk sidder disse i pedalerne).

Cyklen skal have en tydelig ringeklokke (dette er ikke medtaget i den indsatte lovtekst, da det er næste § men en del af cyklens almindelige udstyr og derfor lige taget med her).

Pas på hinanden :-)

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v.

https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=182136



mandag den 20. august 2018

Langt lys på motorvej

Hvornår har du sidst kørt med langt lys (højt lys, fjernlys eller hvad du nu må kalde det) på motorvejen?? 
Hvornår har du sidst følt dig generet af modkørenes lys på motorvejen??
Det er ikke kun fordi det er sommer og har været lyse nætter at jeg skal noget tilbage i tiden for jeg kan finde et tidspunkter hvor de stillede spørgsmål har været tilfældet.

Jeg synes virkelig man laver lidt en storm i et glas vand ved at omtale langt lys på motorvejene. Der er meget ofte så megen trafik at der pga. forankørende ikke kan anvendes langt lys; også om natten. Jævnligt føler jeg mig generet af de andres lys, men det er ikke fordi de kører med langt lys, det er "blot" fordi de er indstillet helt forkert. Det behøver det ikke engang være mørkt for at observere, men træls det er det.

I færdselslovens §33 samt §33a kan lovteksten om lygteføring læses, og disse er sat ind nederst i indlægget. 
Der står intet om at et lange lys SKAL anvendes på motorvej, men der står derimod at det skal anvendes når hastigheden er så høj at synsvidden uden brug af langt lys er for kort. Du skal kunne standse bilen inden for den synslængde du har. 
I pricippet skal du sætte hastigheden væsentligt ned, når du kun kører med nærlys. Dette er der dog ikke ret mange der gør. Ofte er det ikke noget problem, fordi medtrafikanternes lys jo også oplyser vejen og forøger din sigtbarhed, men kører du helt alene uden andet lys end det på din egen bil, ja så kan det få fatale konsekvenser ikke at sørge for ordentlig sigtbarhed ved at holde fjernelyset tændt.

Nærlyset skal kunne oplyse vej mindst 30 m. frem foran bilen, det falder (lyser ned mod vejen) og lyser asymmetrisk til højre.
Fjernlyset skal kunne oplyse vejen mindst 100 m. frem foran bilen. Det har ikke et fald og er derfor blændende for anden trafik og derfor skal der blændes ned inden man generer de andre trafikanter.

Som tidligere nævnt i indlægget, synes jeg ikke selv det med det lange lys på motorvejen er noget større problem. Når det en sjælden gang kan anvendes er det jo fordi der ikke er nogen lige foran, og det gør at ens placering selvfølgelig er i højre bane, og dermed temmelig langt væk fra de modkørende. Det samme gælder jo for netop de modkørende. De kan køre med langt lys tændt hvis de ikke har nogen lige foran og er derfor i deres højre bane langt væk fra os. 
Er det et lige stræk er der, for mig at se slet ikke nogen problemer. Men er det i sving, kan jeg godt følge at det kan være lidt generende. Nogen lygter er virkelig skarpe og vildt forstyrrende, MEN man har trods alt så stor afstand til modkørende bil at man, efter min mening, kan afhjælpe generne en hel del ved at holde blikket i egen vognbane og kigger FORBI bilen. Du skal jo ikke stirre direkte mod den modkørende. På en motorvej er der midterrabat og man holder hver sin retning, så hold fokus på der hvor du selv skal køre og ikke på hvor den modkørende kører, det klarer vedkommende helt fint selv.
Det er i den optimale Verden. 
Så ved jeg godt at der jo er alle mulige andre ting der gør sig gældende, men hvis vi i højere grad passer egen banehalvdel og lader de andre passe deres, så tænker jeg det hele ville gå lidt bedre.

Det jeg synes er et større problem i forhold til lygter, det er fejl og mangler; og ikke mindst de der så bare er ligeglade. Jeg ser virkelig mange der kører med forkert indstillede lygter og uens lygteføring. F.eks. meget lidt lys i den ene side og stort set langt lys styrke i den anden. Mange ser det ikke og tænker ikke over det før de får det at vide. Der er skræmmende mange der kører uden lys bagpå bilerne i og lige før lygtetændingstid (stadigvæk). Det er vandvittig farligt. Lygtetændingstiden er OGSÅ tåge, regn og dis, hvilket uhyggeligt mange glemmer og kører med helt mørklagte biler. 

Nu går vi den mørke tid i møde, så gør jer selv og hinanden den tjeneste at får styr på lys og lygter (og reflekser) både på bilen, på cyklen og jer selv.


Pas på jer selv og ikke mindst hinanden :-)


PS
Færdselsloven om lygteføring:
§ 33. Ved kørsel i lygtetændingstiden skal de påbudte lygter holdes tændt. På flere sammenkoblede køretøjer er det kun nødvendigt at holde baglygter tændt bagest på vogntoget og nummerpladebelysningen tændt ved vogntogets bageste nummerplade.
Stk. 2. Fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel.
Stk. 3. Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes:
1) på strækning, hvor vejen er tilstrækkeligt oplyst,
2) ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes,
3) ved møde med tog, som fremføres langs med vejen, hvis der kan opstå risiko for blænding ved anvendelse af fjernlys, eller
4) ved kørsel bag efter et andet køretøj, såfremt den foran- kørende kan blændes af fjernlyset og anvendelse af nærlys under hensyn til køretøjets hastighed og lysforholdene i øvrigt giver føreren tilstrækkelig synsvidde til sikker kørsel.
Stk. 4. Såfremt fjernlys (langt lys) efter stk. 2 ikke findes påkrævet, kan nærlys (kort lys) anvendes. Hvis fjernlys (langt lys) i medfør af stk. 3 ikke må anvendes, skal nærlys (kort lys) anvendes.
Stk. 5. Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.
Stk. 6. Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.
Stk. 7. Anvendelse af andre lygter og andre refleksanordninger end påbudt eller tilladt i denne lov eller de bestemmelser, der er udfærdiget i medfør af loven, er forbudt.
§ 33 a. Ved kørsel uden for lygtetændingstiden skal nærlys (kort lys) anvendes på motordrevne køretøjer. Ved kørsel med motorredskab gælder dette dog kun, såfremt motorredskabet er forsynet med nærlyslygter. I stedet for nærlys kan anvendes tågeforlygter eller særligt kørelys.
Stk. 2. Transport-, bygnings- og boligministeren kan fastsætte regler om fritagelse for pligten til at anvende nærlys m.v. ved lejlighedsvis kørsel med veterankøretøjer og ved kørsel med køretøjer under opbygning eller reparation.
Stk. 3. § 33, stk. 7, gælder også ved kørsel uden for lygte- tændingstiden.



torsdag den 16. august 2018

Skoletrafik

Nu har skolerne været igang en lille uges tid og roen er så småt ved at sænke sig over morgentrafikken omkring skolerne, vil jeg tro. Et tidspunkt der også ofte er kaos på skolevejene er om eftermiddagen, og det holder nok ikke lige op. de børn der selv går eller cykler til/fra skole er ved at komme ind i den rytme, og er ikke det store problem. Det er mere når der skal hentes børn i SFO o.l. om eftermiddagen der er kaos. Det er ikke spor underligt det sker, så på ingen måde en mening om at det er for dårligt eller noget i den retning, mere en tanke om hvordan det måske kan gøres mindre kaotisk. I min tid som skolelærer set mange former for alternative parkeringer, og nu da jeg er blevet bonusmor til nogle skønne børn ser jeg det fra en lidt anden vinkel. Kørelæreren i mig tør slet ikke udtale sig 😉

Jeg kan helt fint forstå at man let kommer til at "tabe" sin bil når de små poder skal afhentes fordi man har lidt travlt; men det bliver det ikke mere rigtigt af. Jeg er stor fan af konceptet "kys og kør" - når det virker! Problemet med dette koncept er, at folk alligevel går fra bilen og ikke kun afleverer/henter børnene og kører med det samme. I princippet burde det kunne fungere fuldstændig som betalingsanlægget til storebæltsbroen. Kør frem - sæt af/tag med - kør; men det gør det desværre ikke altid.
Der hvor jeg var skolelærer var der faktik okay med parkeingsmuligheder, men alligevel kunne både forældre og lærere kaste bilerne rundt omkring. Jeg var ikke et hak bedre selv, for når vi havde eftermiddagsmøde ville jeg da også helst parkere helt oppe ved skolen, så jeg slap for de 30 skridt over gården hen til bilen. Absolut rent dovenskab.
Der hvor mine bonusbørn går i skole er der ikke vildt meget parkeringsplads; der er mere lidt væk på den anden side af skolen og hallen, og jeg forstår godt man ikke vil have de helt små til at gå derom. Problemet her og mange andre steder opstår ved at børnene skal hentes helt inde i bygningen og ikke bliver tildelt det ansvar det er selv at komme ud, derfor bliver "kys og kør" stederne lidt mere til en korttidsparkering end det der var den oprindelige mening med dem.
Fair nok at man gerne vil hente sit barn helt inde i SFO el.l. men så tage en parkeringsplads, også selvom du derved må gå lidt, og så følges med dit barn fra bygning til bil.

Ha´ en god dag og pas på hinanden :-)

tirsdag den 14. august 2018

Børn og cykler

Nu var jeg lidt efter forældrene i det sidste indlæg. Denne gang vil jeg have lidt fokus på børn, der cykler eller går til og fra skole. De læser måske ikke dette, men jeg kan da håbe jer der gør, kan have lidt indflydelse på at de cyklende børn kommer sikkert frem.

Som underviser både i folkeskolen og i køreskolen har eg gerne brugt udtrykket "farlige børn" om børn i trafikken. Sagt med et glimt i øjet, men også med en god del sandhed. Børn er ofte usikre og skal lære at færdes i trafikken.
Et barn der går eller cykler alene vil jeg ofte se som mere sikker, fordi han eller hun kan koncentrere sig mere om trafikken end, hvis der var venner og veninder der skulle snakkes med. Selvfølgelig kan et barn let gå i egne tanker og ikke få set sig for, men det kan en voksen jo også. Som medtrafikant er det vigtigt at holde ekstra øje med (i kørelærersprog vil det hedde "være særligt opmærksom på") hvor barnet er på vej hen og ser ud til at ville gøre; og det gælder uanset om man er gående, cyklist eller bilist. Det er meget sjældent at en person går eller cykler langs vejen og så lige pludselig drejer 90gr og krydser vejen. Der vil som regel have været en eller anden form for orientering inden. Vær opmærksom på det.

Når man er mere trænet i at færdes i trafikken, kan man meget bedre læse situationerne og forholde sig til dem. Det er ikke alle voksne der formår dette, men børn gør som udgangspunkt slet ikke.
Efter min mening er det vigtigt ikke at gøre situationerne kunstige og gøre noget helt andet end man ville gøre hvis situationen havde været med voksen trafikant. F.eks. holde for børn der skal over vejen hvor der ikke er fodgængerfelt. Det vil man ikke gøre for voksne. Hjælper man børnene for meget, lærer de jo ikke hvordan trafikken egentlig er. Selvfølgelig skal man holde hvis det er farligt ikke at gøre det. Børn der færdes på egen hånd i trafikken skal øve sig i at læse situationerne og det bliver de kun bedre til ved at komme ud i trafikken ofte. De børn der cykler eller går til skole er i trafikken hver dag, og uden at have videnskabeligt belæg for det, vil jeg formode at de bliver bedre til at læse og færdes i trafikken.

Det kan også være som fodgænger du skal tage særligt hensyn til børn der går eller kommer på cykel. Jeg har et eksempel fra i dag. Jeg er ude at lufte mine to hunde på en dobbeltrettet cykel- og gangsti, og imod mig kommer to mindre skolebørn på cykel. Jeg havde set dem da de krydsede vejen ca. 500 m fra mig. Noget længere væk kører der to cykelryttere på racercykler og med hele dresset. De kører noget hurtigere end børnene og jeg kan se, at hvis jeg fortsætter med at gå, ja så vil vi alle passere hinanden samtidig, og selvom der er okay med plads, så er cykel- og gangstien ikke bred nok til fire cyklister, to hunde og en fodgænger. Derfor stopper jeg op og står inde i græsrabatten med hundene. De to voksne cyklister ringer med ringklokken (jep, jeg er lidt overrasket over den rent faktisk er monteret på deres racercykler, men thumbs up herfra), børnene cykler ind på en linie efter hinanden hvilket cykelrytterne også har gjort, og alt glider fuldkommen problemfrit for alle parter. Ja jeg måtte da lige vente lidt, men det havde givet problemer for både mig selv og de andre hvis jeg bare var blevet ved med at gå.

Det handler rigtig meget om at være bevidst om at det du selv gør som trafikant indvirker på hele situationen. Selvfølgelig er det vigtig at man passer på sig selv, men det gør man også i høj grad ved at passe på de andre.
Det er vildt vigtigt at de børn der færdes i trafikken har tingene i orden såsom lovlige cykler med lys, ringklokke m.m., at de får kigget sig godt for og ikke tager unødige chancer.

Pas på dig selv og hinanden i trafikken :-)

lørdag den 11. august 2018

Skolestart

Nu starter skolerne snart og jeg vil tro at der traditionen tro vil være en del trafikkaos den først tid.
Som forældre skal du lige huske, at det IKKE kun er DIT barn der skal i skole. Det skal alle de andre også.

Min erfaring er, at alle er vildt trætte af at alle de andre forældre skal helt op til skolen og aflevere poderne, mens det selvfølgelig er helt i orden at de selv næsten har bilen med ind i klasselokalet. Selvfølgelig skal de små have en god ankomst til skolen, men det er ikke nødvendigvis det samme som at de bliver kørt helt hen til deres siddeplads.
Vær søde at passe på alle børnene!

De børn der bor i gå- eller cykelafstand fra skolen tager ikke skade af at gå/cykle til skole den første dag, og vil du som forældre gerne følge dit barn, ja så tager du nok heller ikke skade af at gå eller cykle sammen med dit barn ;-)

Der opstår ofte temmelig farlige situationer ved skolers parkeringspladser når børn skal gå fra mere eller mindre henkastede biler hen til skolebygningen. Børnene tænker på at kommer hen til deres kammerater og få snakket med dem de ikke har set længe og tænker ikke så meget på andre trafikanter. Forældrene har måske haft en lidt mere end almindelig stressende morgen, fordi hverdagen nu igen sætter ind, og det er helt forståeligt. De er måske mentalt på vej på arbejde, og kan derfor nemt overse de bløde trafikanter som forgængere eller cyklister.

Det vil være meget svært at undgå den første tid efter sommerferien bliver lidt kaos rent trafikalt, og fristes til at sige "sådan er det bare". Hverdagen skal igang igen, og det tager lidt tid at komme ind i rytmen igen, hvilket er helt naturligt. Når bare vi alle sammen husker på at det faktum gælder for os ale sammen og ikke kun for mig; når vi alle sammen husker at tage hensyn til hinanden og ikke mindst hinandens børn, ja så skal vi nok alle sammen komme godt igang med hverdagen igen :-)

Kør pænt og pas på hinanden