lørdag den 8. december 2018

Julefrokosttid

Glædelig julefrokosttid :-)

Ja det er vel næsten en tradition med moralprædiken omkring spritkørsel her ved juletid. Det vil jeg nu ikke bruge krudt på, selvom jeg selvfølgelig på ingen måde kan acceptere spirituskørsel.

Det der egentlig undrer mig er, at det også næsten er en tradition at man ved juletid åbenbart ikke har samme respekt for det at køre i spirituspåvirket tilstand, som man har resten af året. Hvordan kan det være at det generelle antal af spritbilister er faldet meget gennem de sidste år, men ved juletid er den stadig høj. Er det fordi man tænker at alle de andre jo også er påvirkede, så hvis alle slingrer lige meget går det op alligevel??
Er det fordi man generelt bare ikke rigtig bruger indersiden af hovedet i december? Sparer hele året og tænker på at undgå madspild og alt muligt, men til jul sidder pengene lidt løsere. Jeg er ikke spor bedre selv, for jeg gør det også, men derfor kan det jo godt undre at man har det sådan. Har man holdt igen hele året og så skal de sidste "reserver" lige bruges inden det nye år?

Det med at der bruges flere penge og smides mere mad ud, skader ikke direkte andre (og ja ved godt nogen mangler mad og det er absolut et problem der skal tages alvorligt).
Kører du bil i påvirket tilstand uanset om det er alkohol eller stoffer er risikoen for at skade andre væsentlig større end "almindelig" bilkørsel. Det er den helt store forskel fra penge- og madspild.

Det er ikke kun alkohol der er en farlig faktor ved at køre hjem fra julefrokost. Det er muligt du ikke har drukket en dråbe alkohol og er helt ædru når du kører hjem, men træthed kan spille en faktor. Lad være med at køre hvis du er træt. Kom hjem på anden vis eller tag lige en powernap inden du kører videre. Juletid er traditionelt mere stressende en resten af året både på arbejde med ting der skal gøre op og afsluttes, men også med ræs rundt til venner og familie samt ungerne der skal til alle mulige julearrangementer. Det er skønt og hyggeligt, men sætter lidt pres på kroppen, og når du så efter en hyggelig og måske lang aften sætter dig i bilen på vej hjem, ja så kan trætheden god overmande dig.

Jeg vil anbefale at du bliver hentet fra julefrokost uanset om du drikker alkohol eller ej.

Glædelig jul og kør forsigtigt

mandag den 24. september 2018

Årets Børnecyklist

Hørte i sidste uge at Cyklistforbundet havde kåret Årets Børnecyklist (se link nederst). Hørte senere et interview med pigen selv, og sikke en sød lille historie.
Til de der ikke lige har hørt om dette, kan jeg sige at det er en pige fra 4.klasse, der hver dag cykler 7 km i skole og på vejen samler hun en lille flok medelever op og de følges til skole.

Der er helt sikkert rigtig mange børn der cykler i skole, men tendensen til at flere og flere køres er stor. Børnene her kan være rigtig gode eksempler for andre skolebørn, der måske har lidt mere end 1 km i skole. Selvfølgelig kan det blive lidt mere træls her til efterår og vinter med blæst, regn, frost og sne, men med den rette planlægning, kan de sagtens fortsætte med at cykle, også til vinter. Dog ville jeg selv foretrække at tage bussen i de kolde og mørke måneder.

I min tid som skolelærer kan jeg godt huske "Alle Børn Cykler" kampagnen og børnene gik rigtig meget op i det - de kunne jo vinde noget. Og selvom jeg ikke umiddelbart synes alt skal gøres til en konkurrence, kunne det måske være en ide at sætte et eller andet i udsigt for barnet, for at få det til at fortsætte med at cykle i skole. Den der med "Det er sundt for dig og gavner dig hele dit liv" er ikke så et at forholde sig til som barn, men f.eks. "Når du har cyklet et halvt år tager vi i biografen" kan børn bedre forholde sig til. (I parentes bemærket er det også en win win, for det giver også lidt kvalitetstid mellem barn og forælder.)

Så kommer den sidste del om at have en lovlig cykel med lys, lygter og reflekser. Det har jeg skrevet om i et andet indlæg og kan findes her på siden :-)

Vi bilister skal passe ekstra godt på de små cyklister. De kender måske nok færdselsreglerne, men de er længe om at se sig for og selvom de ikke er helt små, kan de godt være impulsstyrede og køre ud hvor de ikke skal, de lidt større kan have tendens til at tage en chance hvor de ikke burde.
Vi har alle et ansvar for at opdrage de yngre i trafiken til gode trafikanter, og det gør man KUN ved SELV at være et godt eksempel. Tagen særligt hensyn hvor det er nødvendigt uden det bliver FOR meget og hvis man mestrer det, så vise de der tager for farlige chancer, at det der var rigtig farligt; naturligvis UDEN at det bliver mere farligt og uden at cyklisten ser dig te dig tåbeligt i trafikken, for det vil have den stik modsatte virkning.


Link til artiklen om Årets Børnecyklist

https://www.cyklistforbundet.dk/Aktuelt/Nyt/Nyheder/AArets-Boernecyklist-2018


Kør pænt og pas på hinanden :-)

tirsdag den 11. september 2018

Politiets tegn ved trafikregulering

Afledt af sidste indlæg, der var sakset direkte fra en venindes mail, vil jeg nu prøve at få det der trafikregulering med små mænd/kvinder til at give mening.

Det var faktisk lidt sjovt og meget nørdet at finde de steder i loven hvor der står noget om dette, og få det bare sat en lille smule sammen. Først lige lidt kedeligt § tekst og så et forsøg på at gøre det på dansk om med lidt kommentarer til.
Heldigvis er min søde far lige så nørdet som jeg med lovtekster og kom mig i forkøbet med §er (fordi jeg tillod mig at holde ferie 😉), så jeg havde lidt at gå ud fra.

Først kiggede jeg på bekendtgørelse 1282 af 12/11/2013 "Bekendtgørelse om visse personers adgang til regulering af færdslen i forbindelse med særtransport". I den bekendtgørelse henvises der til færdselslovens §§ 89 og 118 som jeg naturligvis også har læst op på.
Ingen af stederne stod der noget om HVORDAN der skal gives tegn ved regulering af trafikken, så jeg måtte på jagt - sammen med Google.
Var omkring undervisningsplanen til kørekort kategori B (almindelig bil) hvor det er et punkt, og jeg tænkte at der nok stod en henvisning, men nej det gjorde der ikke. Søgte videre og fandt bekendtgørelse 251 af 15/09/1955 "Bekendtgørelse om politiets tegngivning ved færdselsregulering".
Ja det er en ældre sag, men ikke desto mindre der hvor det er beskrevet hvordan tegngivningen skal være. Bekendtgørelsen er senest ændret ved bekendtgørelse 601 af 23/05/2018, hvor der er meget få ændringer og ikke noget der har betydning for dette indlæg her, for tegnene er det samme.

Normalt ville jeg blot henvise til teksten, men vælger denne gang at sætte den ind som den står.

§ 1 

Stk. 1. Når regulering sker ved armbevægelser, er tegnet for »stop« en eller begge arme udstrakt på tværs af den færdselsretning, hvis færdsel skal standses. Selvom tegngivningen med armen kortvarigt ophører, må de vejfarende ikke køre eller gå frem i den standsede færdselsretning, før tegn hertil gives, jfr. stk. 3. 

Stk. 2. » Stop« i een retning betyder »fri« i den tværgående retning. 

Stk. 3. Skifte af den fri færdselsretning tilkendegives ved, at en arm strækkes i vejret, medens den anden arm forbliver udstrakt. Dette betyder standsning af den hidtil frie færdselsretning og rømning af krydset. Fremkørsel og gående passage over krydset fra den hidtil standsede retning må først ske, efter at politimanden i den anførte stilling har drejet sig, og stoptegn er givet i den tværgående retning, og det med en vinkende bevægelse med hånden er tilkendegivet, at passage kan påbegyndes. 

Stk. 4. Til tydeliggørelse af armbevægelsen kan hvid stav anvendes. 



§ 2. 

Stk. 1. Regulering kan endvidere ske ved stopskilt med drejelige og sammenklappelige vinger med påskrift »Stop« i hvid farve på rød bund. 

Stk. 2. Tegnet for »Stop« er vingen drejet således, at påskriften »Stop« vender mod den færdsel, der skal standses. Dette betyder tillige »Kør frem« i den tværgående retning, medmindre stoptegn gives med hånden. 

Stk. 3. Skifte af den fri færdselsretning til kendegives ved, at en arm strækkes i vejret. Dette betyder standsning af den hidtil frie færdselsretning og rømning af krydset. Fremkørsel og gående passage over krydset fra den hidtil standsede retning må først ske, efter at stoptegn er givet i den tværgående retning. Fremadvinkende bevægelse med hånden efter drejning af skiltet kan undlades.


Der undervises i dette i køreskolerne og har været en del at den generelle undervisning længe, men da det egentlig ikke er ret ofte man kommer ud for det, kan jeg godt forstå det ikke sådan lige ligger på rygraden. Men egentlig er det ret simpelt. Den brede side i mod dig, uanset om det er ryg eller front, betyder STOP og den smalle side mod dig, betyder KØR. En arm i vejret betyder gult lys og altså også STOP. Billedet herunder er det samme der bruges i flere undervisningsmaterialer. 



Det er jo da rigtig fint med nogle regler at holde sig til, men der vil altid være en helt masse forskellige ting at tage hensyn til. I år har jeg været ude for at et T-kryds kun skulle have kørsel i én retning af gangen; hvordan gør man lige det ud fra ovenstående billede? Ind imellem kan den der har bemyndigelse til at dirigere trafikken brug for at improvisere lidt, men så længe vi alle benytter os af sund fornuft, går det nok også.
I forrige indlæg med særtransporten henviser den ene slikpinde-mand til at vi jo alle kender ovenstående regel. Ja ja det har vi nok hørt en gang, men hvor er det tegn der hedder "kør ind til siden og vent til du får andet at vide"? Har selv en gang for nogle år siden haft lidt samme episode, men der var der en følgebil med teksten særtransport, så det gav et klart signal om at der kom noget stort rullende lige om lidt. 

De personer der dirigerer trafikken forbindelse med særtransporter skal have uddannelse til det og det må ikke være mere eller mindre tilfældige personer der foretager dette; men jeg synes da egentlig det er lidt et problem, hvis det kun er dem der dirigerer, der ved hvad det er de tegn de laver betyder; Hvordan finder jeg som almindelig bilist ud af det? Jeg kunne i min søgen ikke finde noget om det. Dog fandt jeg ud af at personen skal bære en gul vest eller jakke med tydelige reflekser OG at der foran og bagpå vesten/jakken med let læselig skrift skal stå "SPECIAL TRANSPORT ASSISTANCE" (de tre ord står under hinanden). Det har der ikke gjort i situationen fra sidste indlæg, og havde der gjort det, havde situationen nok været en anden, for så kunne man som bilist bedre vide hvad der foregik.



Kør pænt og pas på hinanden 😀





fredag den 7. september 2018

Særtransport og slikpindemænd

Dette indlæg er egentlig ikke skrevet af mig, men er den direkte tekst fra en mail en veninde skrev til mig. I stedet for at begynde selv at skrive stolpe op og stolpe ned om det, synes jeg I alle skal have fornøjelsen af denne lille og ret morsomme episode skrevet med hendes ord.
Kommer kørende i mørket på hovedvejen mod Grindsted. En masse lys forude og pludselig dukker en lille rød viftende lampe op. Vi skal åbenbart køre ind i vigepladsen. Ingen besked følger, ingen skilt, ingen ingenting. Øh. Ingen modkørende men store vogne med vindmøllehuse holder stille længere ude i modsatte side.
Holder lidt, intet sker, triller afsted, pladsen er jo god på vejen. En enkelt bil kommer rundt om lastbilen og smutter ind i sin bane.

En gnaven "rød slikpinde mand" tager 2 skridt ud foran os, Min mand bremser (Han er gnaven over manglende info).
Manden sviner ham for at have kørt når han skulle holde, informere om mangel på info fra den første "slikpinde mand" der viftede over i siden.

Kører videre, stoppes nu af en slikpinde mand der har styr på sin slikkepind... Han har humor. De kommunikerer ud af vinduet (Min mand og slikkepinden) og snakker om hændelsen.

Slikpindenanden siger så, alle kender jo paragraf 55 (eller hvilket nr den har) og begyndte at vifte og dreje rundt alt efter om han forklarede rødt, gult eller grønt. 

Øh ja, se for os der ikke kører sværtransport så er det sørme ikke let at huske tydeligt og heller ikke at tyde hvilken vej den første slikpinde mand vendte (havde form som en hval, så om han vendte den ene eller anden vej var ret svært at se). 

Så hmm ja, sidder nu og overvejer hvorfor skiltede de ikke med at de valgte at stoppe midt på vejen for at lukke et par biler fra sidevejen igennem? Det var jo ikke let at vide at ingenting betød: vent lige 10-15 min på usynlige biler og 2 store lastbiler får lyst til at køre i deres egen vejbane med god plads, og så må I køre....

Fejlen var selvfølgelig vores, men må indrømme jeg ikke husker en lærdom om sværtransport og runde mænd med slikkepind på vejen i mørket.

onsdag den 29. august 2018

Trafikegoisme

Venstres trafikordfører har rettet sit blik mod trafikegoisme, og skrevet en artiklen, der kan findes på linket under mit indlæg her.

Det er et godt emne at tage fat i, og bliver nok desværre aldrig unødvendigt. For et par år siden hørte jeg at en undersøgelse blandt cyklisterne i København havde vist, at 80% af de følte sig generet af de andre cyklister. 80! 
Altså hvis så mange bliver generet af de andre cyklister, så er enten de sidste 20% nogle enormt irriterende cyklister; eller også er de selv en del af det. Jeg sætter min hat på mulighed nr.2.
Den undersøgelse viser vel egentlig meget godt hvordan vores forhold er til hinanden i trafikken (og muligvis i andre sammenhænge). Man er sig selv nærmest, og JEG er den vigtigste i trafikken.
Jeg går ud fra at det er de færreste der sidder over kaffekoppen og planlægger at køre galt med vilje, men dels sker der utilsigtede fejl og dels er man SÅ egoistisk i trafikken at man kun ser sin egen rute og ikke gør sig den mindste ulejlighed med at læse trafikken, så ALLE kommer godt og sikkert frem.

Jeg forsøger at lære mine elever i køreskolen at tage hensyn til andre trafikanter og se længere frem end bare vores bilsnude. Men det er lidt svært at få opdraget dem på den korte tid de trods alt går i en køreskole. De skal lære det praktiske og selve det at KØRE bil og først når de har et vist overskud i den del, kan der rigtig tages fat i det andet. Det er i aller højeste grad forældrenes opgave at opdrage de unge mennesker; og hvis man sm ung er vandt til at man altid kommer i første række og der ikke er konsekvenser ved noget som helst, ja så er det ret meget op ad bakke.
Nu kommer det til at lyde som om de alle sammen er nogle små forkælede unger, der ikke tænker på andre end dem selv, og sådan er det selvfølgelig ikke helt; men der er sket et skred i den generelle holdning til hinanden i samfundet.

Bil og cykel er blevet hvermands eje og har ikke den samme respekt som det nok havde tidligere. Køb-og-smid-ud kulturen tror jeg heller ikke hjælpe på det, for holdningen til næsten alting er "nå men så køber vi da bare en ny" også når det gælder biler. De unge mennekser lærer simpelthen ikke at værdsætte ting på samme måde.

Selvfølgelig har skolerne og køreskolerne et ansvar for at lære børn om almindelig dannelse i trafikken, men det er nu engang forældrenes børn, og de er hovedansvarlige for den del.
Skoler står for undervisning og lærdom og forældre står for opdragelse.

Pas på hinanden :-)


Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorenzens atikel:
https://www.altinget.dk/transport/artikel/v-trafikal-egoisme-skal-stoppes#

fredag den 24. august 2018

Lys på cyklen

Dette indlæg handler om hvilke lovkrav der er til cykler omkring reflekser og lys. Lovteksten er der link til nederst i indlægget.

Vi går mod de mørkere dage og derfor er det temmelig vigtigt at der er tjek på tingene. Mange cyklister tænker ikke over hvor farligt det er at køre uden lys. I byerne er argumentet at der jo er gadelys; men hvis de vidste hvor svære de er at se ville de forhåbentlig tage noget mere lys og reflekser på. De skal jo lige netop ikke have lys på for selv at kunne se noget, de skal have lys på for at kunne blive SET af andre trafikanter. Det gælder også på landet, hvor argumentet for ikke at tage lys på ofte er, at der jo ikke er ret meget trafik. Nej men én bil er nok til at slå dig ihjel; det er yderst sjældent at man som cyklist påkøres af flere biler.






Sørg for at dine lys og reflekser er lovlige og kan ses af de andre trafikanter. Det hjælper ikke meget at have en baglygte på kanten af cykelsædet, hvis man har en jakke til at hænge ned over den, så den ikke kan ses bagfra.
Jeg er selv ret stor fan af de blinkende cykellygter, fordi de er lettere at identificere som netop en cykellygte.

Lygtetændingstiden er fra solnedgang til solopgang, men af hensyn til din egen og andres sikkerhed bør du køre med lys noget længere tid end det. Du skal også iflg. loven køre med lys når det regner eller er tåget.

I Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr står der at i lygtetændingstiden skal en cykel have mindst én forlygte, der lyser hvidt eller gulligt og én baglygte der lyser rødt. Jeg har altid troet at begge lygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 m. afstand, men efter lidt nærlæsning af lovteksten må jeg konstatere, at gælder vist kun gælder for baglygten. Men der står dog længere ned i teksten, at de begge skal have en lysstyrke på mindst 4 candela (enheden for lysstyrke)
Kører man med cykeltrailer (eller anden form for påhængsvogn til cykel) skal denne have mindst én baglygte placeret i midten eller til venstre for midten. Den skal naturligvis også kunne ses på mindst 300 m. afstand.

Der står også at lygterne ikke må blænde de andre trafikanter, og at forlygter der er beregnet til oplysning af uoplyste veje skal have et fald. Det er nogen gange lidt et problem at en modkørende cyklist har så skarpt et lys at det faktisk blænder mig som bilist; har været ude for det flere gange. Forstår jo godt at cyklisten gerne vil ses og måske endda oplyse den mørke vej, men det skal ikke være på bekostning af den øvrige trafiksikkerhed.

En cykel skal have mindst én hvid refleks foran, én  rød refleks bagpå, mindst én gul refleks i hvert hjul eller hvid reflekterende dæk- fælgsider og to gule reflekser som bevæger sig og er synlige bagfra (typisk sidder disse i pedalerne).

Cyklen skal have en tydelig ringeklokke (dette er ikke medtaget i den indsatte lovtekst, da det er næste § men en del af cyklens almindelige udstyr og derfor lige taget med her).

Pas på hinanden :-)

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v.

https://www.retsinformation.dk/forms/R0710.aspx?id=182136



mandag den 20. august 2018

Langt lys på motorvej

Hvornår har du sidst kørt med langt lys (højt lys, fjernlys eller hvad du nu må kalde det) på motorvejen?? 
Hvornår har du sidst følt dig generet af modkørenes lys på motorvejen??
Det er ikke kun fordi det er sommer og har været lyse nætter at jeg skal noget tilbage i tiden for jeg kan finde et tidspunkter hvor de stillede spørgsmål har været tilfældet.

Jeg synes virkelig man laver lidt en storm i et glas vand ved at omtale langt lys på motorvejene. Der er meget ofte så megen trafik at der pga. forankørende ikke kan anvendes langt lys; også om natten. Jævnligt føler jeg mig generet af de andres lys, men det er ikke fordi de kører med langt lys, det er "blot" fordi de er indstillet helt forkert. Det behøver det ikke engang være mørkt for at observere, men træls det er det.

I færdselslovens §33 samt §33a kan lovteksten om lygteføring læses, og disse er sat ind nederst i indlægget. 
Der står intet om at et lange lys SKAL anvendes på motorvej, men der står derimod at det skal anvendes når hastigheden er så høj at synsvidden uden brug af langt lys er for kort. Du skal kunne standse bilen inden for den synslængde du har. 
I pricippet skal du sætte hastigheden væsentligt ned, når du kun kører med nærlys. Dette er der dog ikke ret mange der gør. Ofte er det ikke noget problem, fordi medtrafikanternes lys jo også oplyser vejen og forøger din sigtbarhed, men kører du helt alene uden andet lys end det på din egen bil, ja så kan det få fatale konsekvenser ikke at sørge for ordentlig sigtbarhed ved at holde fjernelyset tændt.

Nærlyset skal kunne oplyse vej mindst 30 m. frem foran bilen, det falder (lyser ned mod vejen) og lyser asymmetrisk til højre.
Fjernlyset skal kunne oplyse vejen mindst 100 m. frem foran bilen. Det har ikke et fald og er derfor blændende for anden trafik og derfor skal der blændes ned inden man generer de andre trafikanter.

Som tidligere nævnt i indlægget, synes jeg ikke selv det med det lange lys på motorvejen er noget større problem. Når det en sjælden gang kan anvendes er det jo fordi der ikke er nogen lige foran, og det gør at ens placering selvfølgelig er i højre bane, og dermed temmelig langt væk fra de modkørende. Det samme gælder jo for netop de modkørende. De kan køre med langt lys tændt hvis de ikke har nogen lige foran og er derfor i deres højre bane langt væk fra os. 
Er det et lige stræk er der, for mig at se slet ikke nogen problemer. Men er det i sving, kan jeg godt følge at det kan være lidt generende. Nogen lygter er virkelig skarpe og vildt forstyrrende, MEN man har trods alt så stor afstand til modkørende bil at man, efter min mening, kan afhjælpe generne en hel del ved at holde blikket i egen vognbane og kigger FORBI bilen. Du skal jo ikke stirre direkte mod den modkørende. På en motorvej er der midterrabat og man holder hver sin retning, så hold fokus på der hvor du selv skal køre og ikke på hvor den modkørende kører, det klarer vedkommende helt fint selv.
Det er i den optimale Verden. 
Så ved jeg godt at der jo er alle mulige andre ting der gør sig gældende, men hvis vi i højere grad passer egen banehalvdel og lader de andre passe deres, så tænker jeg det hele ville gå lidt bedre.

Det jeg synes er et større problem i forhold til lygter, det er fejl og mangler; og ikke mindst de der så bare er ligeglade. Jeg ser virkelig mange der kører med forkert indstillede lygter og uens lygteføring. F.eks. meget lidt lys i den ene side og stort set langt lys styrke i den anden. Mange ser det ikke og tænker ikke over det før de får det at vide. Der er skræmmende mange der kører uden lys bagpå bilerne i og lige før lygtetændingstid (stadigvæk). Det er vandvittig farligt. Lygtetændingstiden er OGSÅ tåge, regn og dis, hvilket uhyggeligt mange glemmer og kører med helt mørklagte biler. 

Nu går vi den mørke tid i møde, så gør jer selv og hinanden den tjeneste at får styr på lys og lygter (og reflekser) både på bilen, på cyklen og jer selv.


Pas på jer selv og ikke mindst hinanden :-)


PS
Færdselsloven om lygteføring:
§ 33. Ved kørsel i lygtetændingstiden skal de påbudte lygter holdes tændt. På flere sammenkoblede køretøjer er det kun nødvendigt at holde baglygter tændt bagest på vogntoget og nummerpladebelysningen tændt ved vogntogets bageste nummerplade.
Stk. 2. Fjernlys (langt lys) skal anvendes, når førerens synsvidde under hensyn til køretøjets hastighed ellers er utilstrækkelig til sikker kørsel.
Stk. 3. Fjernlys (langt lys) må ikke anvendes:
1) på strækning, hvor vejen er tilstrækkeligt oplyst,
2) ved møde med andet køretøj i sådan afstand fra dette, at føreren kan blændes,
3) ved møde med tog, som fremføres langs med vejen, hvis der kan opstå risiko for blænding ved anvendelse af fjernlys, eller
4) ved kørsel bag efter et andet køretøj, såfremt den foran- kørende kan blændes af fjernlyset og anvendelse af nærlys under hensyn til køretøjets hastighed og lysforholdene i øvrigt giver føreren tilstrækkelig synsvidde til sikker kørsel.
Stk. 4. Såfremt fjernlys (langt lys) efter stk. 2 ikke findes påkrævet, kan nærlys (kort lys) anvendes. Hvis fjernlys (langt lys) i medfør af stk. 3 ikke må anvendes, skal nærlys (kort lys) anvendes.
Stk. 5. Tågelygter må kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør og kan i så fald anvendes i stedet for de foreskrevne lygter. Hjælpelygter må ikke anvendes til andet formål end det, hvortil lygten er bestemt.
Stk. 6. Lygter må ikke anvendes således, at andre førere kan blændes.
Stk. 7. Anvendelse af andre lygter og andre refleksanordninger end påbudt eller tilladt i denne lov eller de bestemmelser, der er udfærdiget i medfør af loven, er forbudt.
§ 33 a. Ved kørsel uden for lygtetændingstiden skal nærlys (kort lys) anvendes på motordrevne køretøjer. Ved kørsel med motorredskab gælder dette dog kun, såfremt motorredskabet er forsynet med nærlyslygter. I stedet for nærlys kan anvendes tågeforlygter eller særligt kørelys.
Stk. 2. Transport-, bygnings- og boligministeren kan fastsætte regler om fritagelse for pligten til at anvende nærlys m.v. ved lejlighedsvis kørsel med veterankøretøjer og ved kørsel med køretøjer under opbygning eller reparation.
Stk. 3. § 33, stk. 7, gælder også ved kørsel uden for lygte- tændingstiden.



torsdag den 16. august 2018

Skoletrafik

Nu har skolerne været igang en lille uges tid og roen er så småt ved at sænke sig over morgentrafikken omkring skolerne, vil jeg tro. Et tidspunkt der også ofte er kaos på skolevejene er om eftermiddagen, og det holder nok ikke lige op. de børn der selv går eller cykler til/fra skole er ved at komme ind i den rytme, og er ikke det store problem. Det er mere når der skal hentes børn i SFO o.l. om eftermiddagen der er kaos. Det er ikke spor underligt det sker, så på ingen måde en mening om at det er for dårligt eller noget i den retning, mere en tanke om hvordan det måske kan gøres mindre kaotisk. I min tid som skolelærer set mange former for alternative parkeringer, og nu da jeg er blevet bonusmor til nogle skønne børn ser jeg det fra en lidt anden vinkel. Kørelæreren i mig tør slet ikke udtale sig 😉

Jeg kan helt fint forstå at man let kommer til at "tabe" sin bil når de små poder skal afhentes fordi man har lidt travlt; men det bliver det ikke mere rigtigt af. Jeg er stor fan af konceptet "kys og kør" - når det virker! Problemet med dette koncept er, at folk alligevel går fra bilen og ikke kun afleverer/henter børnene og kører med det samme. I princippet burde det kunne fungere fuldstændig som betalingsanlægget til storebæltsbroen. Kør frem - sæt af/tag med - kør; men det gør det desværre ikke altid.
Der hvor jeg var skolelærer var der faktik okay med parkeingsmuligheder, men alligevel kunne både forældre og lærere kaste bilerne rundt omkring. Jeg var ikke et hak bedre selv, for når vi havde eftermiddagsmøde ville jeg da også helst parkere helt oppe ved skolen, så jeg slap for de 30 skridt over gården hen til bilen. Absolut rent dovenskab.
Der hvor mine bonusbørn går i skole er der ikke vildt meget parkeringsplads; der er mere lidt væk på den anden side af skolen og hallen, og jeg forstår godt man ikke vil have de helt små til at gå derom. Problemet her og mange andre steder opstår ved at børnene skal hentes helt inde i bygningen og ikke bliver tildelt det ansvar det er selv at komme ud, derfor bliver "kys og kør" stederne lidt mere til en korttidsparkering end det der var den oprindelige mening med dem.
Fair nok at man gerne vil hente sit barn helt inde i SFO el.l. men så tage en parkeringsplads, også selvom du derved må gå lidt, og så følges med dit barn fra bygning til bil.

Ha´ en god dag og pas på hinanden :-)

tirsdag den 14. august 2018

Børn og cykler

Nu var jeg lidt efter forældrene i det sidste indlæg. Denne gang vil jeg have lidt fokus på børn, der cykler eller går til og fra skole. De læser måske ikke dette, men jeg kan da håbe jer der gør, kan have lidt indflydelse på at de cyklende børn kommer sikkert frem.

Som underviser både i folkeskolen og i køreskolen har eg gerne brugt udtrykket "farlige børn" om børn i trafikken. Sagt med et glimt i øjet, men også med en god del sandhed. Børn er ofte usikre og skal lære at færdes i trafikken.
Et barn der går eller cykler alene vil jeg ofte se som mere sikker, fordi han eller hun kan koncentrere sig mere om trafikken end, hvis der var venner og veninder der skulle snakkes med. Selvfølgelig kan et barn let gå i egne tanker og ikke få set sig for, men det kan en voksen jo også. Som medtrafikant er det vigtigt at holde ekstra øje med (i kørelærersprog vil det hedde "være særligt opmærksom på") hvor barnet er på vej hen og ser ud til at ville gøre; og det gælder uanset om man er gående, cyklist eller bilist. Det er meget sjældent at en person går eller cykler langs vejen og så lige pludselig drejer 90gr og krydser vejen. Der vil som regel have været en eller anden form for orientering inden. Vær opmærksom på det.

Når man er mere trænet i at færdes i trafikken, kan man meget bedre læse situationerne og forholde sig til dem. Det er ikke alle voksne der formår dette, men børn gør som udgangspunkt slet ikke.
Efter min mening er det vigtigt ikke at gøre situationerne kunstige og gøre noget helt andet end man ville gøre hvis situationen havde været med voksen trafikant. F.eks. holde for børn der skal over vejen hvor der ikke er fodgængerfelt. Det vil man ikke gøre for voksne. Hjælper man børnene for meget, lærer de jo ikke hvordan trafikken egentlig er. Selvfølgelig skal man holde hvis det er farligt ikke at gøre det. Børn der færdes på egen hånd i trafikken skal øve sig i at læse situationerne og det bliver de kun bedre til ved at komme ud i trafikken ofte. De børn der cykler eller går til skole er i trafikken hver dag, og uden at have videnskabeligt belæg for det, vil jeg formode at de bliver bedre til at læse og færdes i trafikken.

Det kan også være som fodgænger du skal tage særligt hensyn til børn der går eller kommer på cykel. Jeg har et eksempel fra i dag. Jeg er ude at lufte mine to hunde på en dobbeltrettet cykel- og gangsti, og imod mig kommer to mindre skolebørn på cykel. Jeg havde set dem da de krydsede vejen ca. 500 m fra mig. Noget længere væk kører der to cykelryttere på racercykler og med hele dresset. De kører noget hurtigere end børnene og jeg kan se, at hvis jeg fortsætter med at gå, ja så vil vi alle passere hinanden samtidig, og selvom der er okay med plads, så er cykel- og gangstien ikke bred nok til fire cyklister, to hunde og en fodgænger. Derfor stopper jeg op og står inde i græsrabatten med hundene. De to voksne cyklister ringer med ringklokken (jep, jeg er lidt overrasket over den rent faktisk er monteret på deres racercykler, men thumbs up herfra), børnene cykler ind på en linie efter hinanden hvilket cykelrytterne også har gjort, og alt glider fuldkommen problemfrit for alle parter. Ja jeg måtte da lige vente lidt, men det havde givet problemer for både mig selv og de andre hvis jeg bare var blevet ved med at gå.

Det handler rigtig meget om at være bevidst om at det du selv gør som trafikant indvirker på hele situationen. Selvfølgelig er det vigtig at man passer på sig selv, men det gør man også i høj grad ved at passe på de andre.
Det er vildt vigtigt at de børn der færdes i trafikken har tingene i orden såsom lovlige cykler med lys, ringklokke m.m., at de får kigget sig godt for og ikke tager unødige chancer.

Pas på dig selv og hinanden i trafikken :-)

lørdag den 11. august 2018

Skolestart

Nu starter skolerne snart og jeg vil tro at der traditionen tro vil være en del trafikkaos den først tid.
Som forældre skal du lige huske, at det IKKE kun er DIT barn der skal i skole. Det skal alle de andre også.

Min erfaring er, at alle er vildt trætte af at alle de andre forældre skal helt op til skolen og aflevere poderne, mens det selvfølgelig er helt i orden at de selv næsten har bilen med ind i klasselokalet. Selvfølgelig skal de små have en god ankomst til skolen, men det er ikke nødvendigvis det samme som at de bliver kørt helt hen til deres siddeplads.
Vær søde at passe på alle børnene!

De børn der bor i gå- eller cykelafstand fra skolen tager ikke skade af at gå/cykle til skole den første dag, og vil du som forældre gerne følge dit barn, ja så tager du nok heller ikke skade af at gå eller cykle sammen med dit barn ;-)

Der opstår ofte temmelig farlige situationer ved skolers parkeringspladser når børn skal gå fra mere eller mindre henkastede biler hen til skolebygningen. Børnene tænker på at kommer hen til deres kammerater og få snakket med dem de ikke har set længe og tænker ikke så meget på andre trafikanter. Forældrene har måske haft en lidt mere end almindelig stressende morgen, fordi hverdagen nu igen sætter ind, og det er helt forståeligt. De er måske mentalt på vej på arbejde, og kan derfor nemt overse de bløde trafikanter som forgængere eller cyklister.

Det vil være meget svært at undgå den første tid efter sommerferien bliver lidt kaos rent trafikalt, og fristes til at sige "sådan er det bare". Hverdagen skal igang igen, og det tager lidt tid at komme ind i rytmen igen, hvilket er helt naturligt. Når bare vi alle sammen husker på at det faktum gælder for os ale sammen og ikke kun for mig; når vi alle sammen husker at tage hensyn til hinanden og ikke mindst hinandens børn, ja så skal vi nok alle sammen komme godt igang med hverdagen igen :-)

Kør pænt og pas på hinanden

onsdag den 27. juni 2018

Har du lys på?

Dagens indlæg handler om lys på bilerne. De fleste ved godt at man skal have lys på sin bil når man kører, også om dagen. Desværre er en del ikke ret gode til at tænke på HVORFOR der er lys på i dagtimerne. Når det er mørkt har vi lys på for at oplyse vejen, så vi selv kan se hvor vi kører, men om dagen samt når det er tåget og regnfuldt, er det for at vi kan blive set af de andre.
Lygtetændingstiden er fra solnedgang til solopgang og i tåge, regn og dis om dagen. Rigtig mange glemmer den sidste del, og det kan være temmelig farligt.



Dette billede er taget en meget regnvåd eftermiddag, og viser ganske godt hvor usynlig den hvide varevogn foran er. De modkørende er fint nemme at se fordi de har lys på. Den forankørende "drukner" lidt i de andres lys og i særdeleshed i den generelle sigtbarhed.
De fleste har i dag biler der automatisk har lys foran, men mange har desværre ikke bagpå, og det er et problem i tåge og regn. Om aftenen når det er mørkt får de fleste tændt nærlyset, men det ses dog af og til at nogen glemmer det og har alt for lidt lys på også foran. I tåge og regn er det meget vigtigt at man får tændt for nærlyset, for så tænder langt de fleste biler, hvis ikke alle, baglygterne og bilen kan også ses af bagvedkørende.
Det kan slet ikke siges nok, hvor farligt det er at køre uden lys i tåge og regn. Der sker jævnligt uheld med folk der bliver påkørt bagfra ved dårlig sigtbarhed. Ja det er den bagvedkørendes fejl, for man har jo nok kørt for stærkt sigtbarheden taget i betragtning, men det ændre ikke på at det er ulovligt og farligt ikke at have ordentlig lys på sin bil - uanset om det er dag eller nat, sol eller regn.

Når du hjælper de andre trafikanter ved at have lys nok på, så hjælper du også dig selv.

Krav til lys
Dette er lovkravene eleverne lærer i køreskolen. Der er andre særlige regler, men dem vil jeg ikke begynde at liste op, dels fordi jeg ikke kender dem alle, og fordi det vil være meget omfattende.

Der er stor forskel på om et lys kan OPLYSE eller SES. Oplyse betyder at du skal kunne sidde de beskrevne antal meter foran bilen og læse. At kunne ses betyder at andre skal kunne se dig.
Kører du med cykler bagpå, skal du sørge for at enten bilen egne lys og lygter kan ses ellers få en lygtebom.


Foran:
Lysene foran på bilen skal være hvide eller gullige. De skal parvis have samme farve og lysstyrke.

Nærlys: 
2 stk. og de skal kunne oplyse vejen mindst 30 m. frem foran bilen og lyse asymmetrisk til højre (længere til højre end venstre). Nærlys må ikke virke blændende, derfor lyser de ned mod jorden (skal falde 1%).

Fjernlys:
2 stk. og de skal kunne oplyse vejen mindst 100 m. frem foran bilen.

Positionslys:
2 stk. og de skal tydeligt kunne se på 300 m. afstand.

Bagpå:
Lysene bagpå bilen er røde, med undtagelse af nummerpladelys, der er hvide.

Baglygter:
2 stk. og de skal tydligt kunne ses på 300 m. afstand.

Bremselys:
3 stk. der lyser når man træder på bremsepedalen. De lyser væsentlig kraftigere end baglygterne (og ja der er noglekrav, men det letteste for os almindelige mennesker at huske er, væsentlig kraftigere).

Reflekser:
2 stk. røde reflekser, der på en bil ikke må være trekantede, fordi det har påhængskøretøjer.

Nummerpladelys:
Mindst 1 og hvis ikke den kan lyse nummerpladen op, skal der være 2.

Blinklys:
6 stk. der blinker 1-2 gange i sekundet. De er gule og skal tydligt kunne ses i al slags vejr.

tirsdag den 26. juni 2018

Færdselstavler




Siden omkring færdselstavler og vejafmærkning er påbegyndt. Der står ikke så meget i dette indlæg, men meget mere på selve siden "Færdselstavler og vejafmærkning"

Her er lidt af de mere morsomme eksempler på tavler 😄












mandag den 25. juni 2018

Feriekørsel 2

Lige en tanke mere omkring det at køre på ferie. Jeg har tidligere kun kørt langt på ferie med voksne, men det er nok mere udfordrende med børn. Jeg kan meget nemt forstå at man har lyst til at køre om natten, for så er der nok ro på bagsædet. Det kan man også sagtens, men gør jer selv og jeres medtrafikanter den tjeneste at være veludhvilet inden turen. Den der skal køre kan evt. tidligt i seng og kør når børnene skal puttes, så det kan ske i bilen.  Børn ved jo godt I skal på ferien og er sikkert også spændte og glæder sig, så der er nok to muligheder; enten er de overgearede og har sværere ved at blive trætte eller også har de glædet sig så længe, at når tiden endelig kommer så er de hurtigt trætte og I kan komme afsted.

Det er sikkert meget individuelt hvad der er bedste for den enkelte familie. Jeg glæder mig til at komme afsted med familien og campingvogn :-)

søndag den 24. juni 2018

Feriekørsel





I anledning af at det meget snart er sommerferie, vil jeg endnu en gang skrive et indlæg om ferietrafik. sidst var det om spejle på campingvogne. Dette indlæg handler om noget af det man skal være opmærksom på når man kører.

Træthed
Når der skal køres på ferie og specielt hvis det er langt vil det ofte være en god ide med flere pauser undervejs. Jeg er personligt sådan skruet sammen at jeg helst hurtigt vil fra A til B og så nyde ferien når man er kommet frem, MEN det mest fornuftige er nok egentlig at lade ferien begynde fra man kører ud fra indkørslen. Det er jeg blevet bedre til med alderen.
Hvis man ikke er vandt til at køre i længere tid kan man, uden selv at være klar over det, blive mere træt når man kører i længere tid end man plejer at gøre. Sørg for at holde pauser undervejs. ikke kun for at tanke bilen, men også for at få lidt frisk luft, lidt at spise og bare slappe lidt af. Skulle det ske at man bliver sådan rigtig træt, så er det bedste middel ganske simpelt, søvn. Selvfølgelig kan man også prøve med kaffe, Cola og andre midler, men er man rigtig træt, ér det søvn der er "kuren". Nogen gange kan en lille powernap være givet utrolig godt ud. Hvis du kører mens du er for træt, kan det blive farligt for både dig selv og dine medtrafikanter. Hellere komme senere frem, end slet ikke.
Dels kan det trætte at man køre i længere tid end man er vandt til, men det at køre nye steder trætter også. Spændtheden ved ferien og larmende børn på bagsædet m.m. kan også trætte.
Min anbefaling er at starte ferien hjemmefra og have køreturen som en del af ferien. Nyd turen og nyd at være sammen.

Pas på jer selv om hianden :-)





torsdag den 21. juni 2018

Spejle og campingvogn






Nu det er ved at være ferietid, ja så er det også tid til at komme ud med det rullende sommerhus. Vi har lige købt campingvogn, og skal derfor selvfølgelig sikre os at alt er som det skal være; både til ferien, men så sandelig da også til transporten. Jeg har umiddelbart ikke i tankerne at jeg selv skal køre med den, for min erfaring med at køre med påhængskøretøj er meget lille. Faktisk har jeg kun kørt med påhængskøretøj én gang. Det var sammen med min søde far; jeg var 19 år og han sluttede med at sige: "Den har vundet, nu kører vi hjem" 😆  Derfor bliver det nok mest min kæreste der kommer til at køre med huset på krogen. Men derfor er jeg da stadig interesseret i at tingene er i orden, så transporten foregår sikkert for alle parter.

På billedet her er det tydeligt at de ekstra spejle giver et bedre syn bagud. Her er det på en motorvej, og der vil nok sjældent kommer noget i vigesporet, men det samme gør sig jo gældende med synet bagud i den anden side, hvor der kommer overhalende trafikanter. Hvis vi med campingvognen også har været ude i en overhaling, er det bedre udsyn i højre side også væsentligt når vi skal tilbage i højre vognbane igen.
På andre veje end motorveje er det vigtigt vi kan orientere os efter cyklister, og hvis vi kun havde spejlet på bilen, ville vi blot se ind på campingvognen. De ekstra spejle giver os mulighed for at orientere os lidt længere ned ad cykelstien.
Så vidt jeg ved, er kravene til spejle lidt flydende, for der gælder den regel at man skal kunne orientere sig tilstrækkeligt bagud, og det må så være op til en selv at vurdere hvad det så er. Heldigvis er langt de fleste fornuftige og ser på om de spejle bilen har, er bredere end påhængskøretøjet så der er tilstrækkeligt udsyn eller om der skal ekstra spejle på bilen.
Engang hørte jeg at hvis påhængskøretøjet er 10 cm bredere end den trækkende bil, så skal der være ekstra spejle. Jeg kan ikke finde det på skrift nogen steder, så det må blot være en tommelfingerregel. En ganske fornuftig en synes jeg.

Kør med ekstra forsigtighed hvis du ikke er vandt til at køre med påhængskøretøj for det ændrer en del ved dit udsyn. Det gør også noget ved din acceleration at du samlet set nu er tungere at få afsted, så tag nu ikke nogen chancer; det skal du generelt ikke, men med dårligere orienteringsvilkår og mere tyngde skal du da slet ikke.

Færdes du som cyklist, skal du være meget opmærksom på, om du er blevet set. Det kal du selvfølgelig altid, men nu i ferietiden hvor flere end normalt kører med campingvogn, og de der ikke er vandt til at køre med påhængskøretøj, kan let overse dig. Placer dig så føreren af bilen kan se dig. En god huskeregel er: Hvis du kan se føreren af bilen, så kan denne også se dig.

Pas på jer selv og hinanden :-)



onsdag den 20. juni 2018

Krydsning af jernbane


Nu har der igen været en ulykke med en bil og et tog. Denne gang med dødelig udgang for to mennesker. Ulykken skete på en "ikke sikret" overgang.

Det er uden tvivl frygteligt og burde ikke ske og det fik mig til at tænke over hvordan en jernbane skal passeres.

I færdselsloven §5 står der: "Trafikanter, der skal passere jernbaneoverkørsel, skal udvise særlig forsigtighed. Færdsel over jernbaneoverkørsel må ikke finde sted, når det kan ses eller høres, at tog nærmer sig. Kørende skal afpasse hastigheden således, at standsning om nødvendigt kan ske før sporene."

Jeg lærer mine elever at sætte farten ned til 20 km/t så der er mulighed for at orientere sig inden sporene og køre over med forsigtighed. Men jeg ved da også godt, at det er der stort set ingen der gør, når de først står med kørekortet i hånden; gør det sådan set heller ikke selv. Det burde man nu nok. 
Jeg kan ikke vide hvordan der er kørt i den pågældende situation fra i går, så dømmer bestemt ikke nogen, men måske har for høj hastigheden og manglende orientering været en faktor.

Selv på de sikrede jernbaneoverkørsler skal man køre med forsigtighed. Nogen gange kommer det helt af sig selv fordi det er meget ujævnt, men ikke altid. Også på de sikrede overkørsler kan der ske sammenstød mellem biler og tog for strømmen kan være blevet afbrudt og bommen eller lyset ikke virker. Det er beviseligt livsfarligt at køre uforsigtigt. 
De usikrede overkørsler er skiltet, så det er ikke sådan at der lige pludselig kommer en jernbane, men nogen gange er tavlerne måske svære at se og man bliver som bilist lidt overrasket over jernbanen og har derfor ikke fået sat farten ned og/eller orienteret sig. 

Det næste stykke tid ved jeg, at jeg vil være mere opmærksom på at få sat hastigheden ned inden jeg kører over en jernbane. En hændelse som i går, får forhåbentlig også andre end mig til lige at tænke sig om igen. 

Pas på jer selv og hinanden :-)


tirsdag den 19. juni 2018

Hold til højre



Det er skønt, at der kommer spørgsmål fra jer læsere og jeg vil gøre mit bedste for at besvare dem så godt jeg kan. Nogen dilemmaer/ problemstillinger er jeg enig i og andre ikke; alle emner om trafik kan tages op her.








Jeg har fået spørgsmålet: Hvorfor skal der køres i højre vognbane på motorvej selv hvis der ikke er andre biler bagved en som gerne vil frem?
Her vil jeg starte med at stille et modspørgsmål; Hvorfor køre i venstre vognbane hvis der ikke er nogen at overhale?
Det lette svar er at der i færdselsloven §15 står "Kørende skal under hensyntagen til anden færdsel og forholdene i øvrigt holde sig så langt til højre som muligt". Så egentlig er det ganske simpelt fordi det står i loven, men selvfølgelig vil jeg gerne uddybe det.

Du må ikke overhale inden om (højre om) medmindre nogle bestemte ting gør sig gældenden, såsom f.eks. at forankørende tydeligt viser vedkommende vil til venstre (blink og placering, hvilket også kan være placering ved motorvejskryd). Du må lave en forbikørsel på højre side, hvis det er fordi du følger trafikken i din egen bane ved f.eks. køkørsel eller lignende.
Alene derfor er det forkert at ligge i bane 2 hvis bane 1 er fri.

Jeg bruger udtrykkene bane 1, 2, 3 osv. for ikke at komme ud i misforståelse om inderst og yderst, det hedder jo i daglig tale ud i overhalingsbanen, mens det samtidig hedder ind mod midten ad vejen. Derfor bruger jeg bane 1, 2, 3 eller flere. Bane 1 er den længst til højre, bane 2 den ved siden af osv.

Personligt bliver jeg lidt irriteret på dem der konsekvent lægger sig i en forkert bane. Uanset hvad begrundelsen end er, er det forkert at køre i bane 2 hvis der er frit i bane 1. Argumentet med at der ikke er andre der bliver generet af din placering, holder efter min mening ikke. Specielt på motorvej læser du trafikken meget langt frem, og er der en eller anden der er "flyttet ind" i bane 2 skal du til at gætte på om vedkommende nu kører ind i bane 1, hvis du kommer tættere på. Hvis dig der ofte laver det nummer med at køre i bane 2 selvom der er frit i bane 1 tænker "selvfølgelig kører jeg da ind, for det skal jeg jo" ja så må du lige stille dig selv spørgsmålet om hvordan den anden bilist skal kunne vide det? Du skal jo også køre i bane 1, men det gør du ikke. Hvorfor skulle du overholde den ene regel og ikke den anden.
Når du begår en fejl i trafikken, gør du det ofte sværere for dine medtrafikanter og dermed farligere for både dem og dig.

Når jeg er ude i bane 2 for at overhale og der 5-600 m. længere fremme er en langsomtkørende jeg også vil overhale, bliver jeg også i bane 2, hvis jeg ikke generer nogen ved det, men er der plads til at køre ind i bane 1, ja så gør jeg det.

Som en del af spørgsmålet var argumentet at vedkommende "synes at det medfører en masse unødvendige baneskift som kan føre til flere ulykker." Der synes jeg lidt der er en modsigelse. Først er der ikke nogen bagvedkørende, der vil frem, og bagefter giver det unødvendige baneskift. Skifter man så bare bane for sig selv, eller er der andre trafikanter? Hvem andre end en selv bliver involveret i de omtalte ulykker? for hvis der ikke er andre bilister må det da blive til solouheld, og det er selvfølgelig heller ikke så godt, men trods alt kun en selv man kan give skylden for det.
Hvis der er andre trafikanter i bane 1 skal du naturligvis ikke skifte ind lige foran dem, så du ikke opretholder den forsvarlige sikkerhedsafstand
Hvis der vitterligt er HELT fri bane, så er det måske nok ikke så væsentligt hvor du placerer dig, men det er uhyre sjældent at du på en motorvej får så fri bane at det ikke på en eller anden måde nemt kommer til at genere en anden trafikant at du ligger i bane 2 når bane 1 er fri.

Noget der hænger uløseligt sammen med dette er placering når der er tre baner i samme retning. Uha hvor er der mange der synes de skal "flytte ind" i bane 2 fordi de måske om 3-4 km skal overhale en lastbil. Det giver ingen mening med tre vognbaner hvis ikke de bliver brugt korrekt.
En situation:
Jeg kører i bane 1 og nærmer mig en bil i bane 2. Jeg må jo ikke overhale højre om, så derfor skal jeg først skifte til bane 2 for derefter at skifte til bane 3, overhale og skifte tilbage igen.
Her kan man da snakke om unødvendige skift. Du har store blinde vinkler bagud og du kan i bane 1 ikke se hvad der er i bane 3 og derfor skal du lave vognbaneskiftene af to omgange, først fra 1 til 2 derefter 2 til 3 og tilbage igen efter din overhaling.

Der hvor det kan være svært er ved motorvejskryds, der kan se meget forskellige ud. Her kan jeg bedre forstå biliste er forvirrede og måske ikke får sig placeret helt korrekt, men der hvor vejen bare går derudad, ja der er der ikke nogen god undskyldning for ikke at holde til højre hvis der er frit.
Ja jeg kan godt se det kan være ret træls at blive ''fanget" bag en langsomtkørende i bane 1 mens de andre kører forbi, og man kunne undgår det ved at blive i bane 2. MEN desværre er der alt for få, der forstår at trafikken generelt vil glide meget bedre hvis alle kører ind til højre når de kan, for det vil faktisk også få bane 2 til at afvikles hurtigere og mere effektivt. Man er sig selv nærmest og ikke så interesseret i de andre trafikanter; men faktisk er det sådan at jo mere man hjælper hinanden i trafikken, des nemmere kommer man også selv frem.


Tusind tak for spørgsmålet :-) Og nok et emne der bliver taget op igen. Det er et vildt godt emne, der er mange delte meninger om, og for mig er det skønt at komme med mine argumenter, men husk du behøver ikke være enig med mig. Håber blot du kan bruge svarene til noget.

Pas på jer selv og hinanden :-)

mandag den 18. juni 2018

Gæt en tavle




Gæt en tavle
Sad en dag og ventede på en elev, og kom til at se ind i hækken. Hov der var da en færdselstavle 😏
Desværre er det ofte sådan at man må gætte sig lidt frem. Her blev det løst af at hækken blev klippet, men i pricippet skulle alle tavler da stå sådan at man som trafikant ikke er afhængig af om det er sommer eller vinter når man kommer på stedet, så man måske kan være heldig at se tavlen. 
En af de byer jeg ofte kører igennem fik en vinter ny bytavle og jeg kunne med det samme se at det kun blev til en "vintertavle", for med et træ lige ved siden af, ja så kan man kun se taven når der ikke er blade på grenene. Send gerne andre eksempler, så kan jeg med tiden lave en lille kavalkade 😆

Rigtig god weekend til jer alle, jeg vender tilbage på bloggen mandag.

Valg af køreskole

Det er min opfattelse at en hel del elever vælger køreskole efter lokalitet, havd kammerater eller søskende har valgt. Det er sådan set ganske fornuftigt, men jeg vil her komme med et par ting der efter min mening er vigtig i valget af køreskole.

Mundtlig undervisning
Med min undervisningsmæssige baggrund er det efter min overbevisning vigtigt at vælge en køreskole hvor der er en stor del af mundtlig undervisning. Undervisning på PC kan være godt som supplement men kan ikke stå alene. Den viden du får i køreskolen er noget du skal bruge resten af livet. Derfor er det meget vigtigt at du har mulighed for at stille spørgsmål og bidrage til undervisningen. Når du sidder i skolevognen sker der hele tiden nye ting i den aktuelle trafik, som du skal forholde dig til og undervises i, men i teorilokalet har du mulighed for at se på stilbilleder, og har mere end få sekunder til at læse situationen. 

Hvor
Det er egentlig ikke så vigtig hvor din køreskole ligger, men jeg vil anbefale at du ikke opfatter en skolevogn som taxa. Mange kørelærere kører gerne lidt for at hente og aflevere elever, men du skal også være indstillet på selv at komme frem til et mødested i den by du kører i.
I kørekortforløbet lærer du om de generelle færdselsregler, og dem skal du kunne omsætte til praksis uanset hvor du færdes. Lige gyldigt hvor du tager kørekort, skal du alligevel kunne køre alle steder. Du får jo ikke kun kørekort til din egen by 😉  

Pris
Desværre spiller prisen for nogen en væsentlig rolle. Mange synes et kørekort er dyrt men hvormange penge bruger du ikke på mobiltelefoner, computere, frisør og byture. Et kørekort har du RESTEN af livet, så lad nu ikke prisen være det afgørende. Se på hvor du får den bedste undervisning.

Afstand til forankørende





Hvad er egentlig den korrekte afstand til forankørende? 


I færdselsloven står der: "paragraf 15 Stk. 3. Afstanden til foran kørende skal afpasses på en sådan måde, at der ikke er fare for påkørsel, hvis køretøjet foran standser, eller dets hastighed nedsættes." I køreskolerne lærer eleverne at de skal holde 2 sekunders afstand på tør vej og lidt mere på våd eller glat vej. Egentlig lidt forkert at snakke om afstand i tid i stedet for meter. Så tænker ikke jeg er den eneste kørelærer der også underviser i at det passer med det halve af det man kører målt i meter; altså med hastighed 80 km/t så 40 m. afstand til forankørende, 50 km/t så 25 m. afstand. På tør vej. Længere på våd og/eller glat vej. Lige den detalje med ekstra afstand på våd vej, er der ret mange der glemmer. Det betyder faktisk ret meget for bremseafstanden når vejgrebet er nedsat.

Afstanden til forankørende skal ikke kun baseres på om man kan nå at reagere hvis denne bremser, for det kan man egentlig ofte med en kortere afstand end beskrevet, men mere på om du kan nå at reagere hvis forankørende pludselig kører udenom om noget du først kan se når denne er kørt udenom. Det kan f.eks. være et hul der måske kan gøre skade på bilen. Eller hvis forankørende rammer et dyr, der bliver liggende på vejen du skal udenom eller nå at bremse for.
Det er situationer man meget sjældent kommer ud for, men det kan ske og det er den sikkerhedsmargin man hele tiden bør køre efter. For tæt kørsel går godt 999 gange ud af 1000 måske endda oftere, men selvom DU kan styre afstanden og nå at reagere, kan du ikke styre hvad de andre gør, og det kan gå ud over dig. Uanset hvad, så er det ALTID bedst at undgå buler og skader.

For nye bilister der ikke endnu har opbygget rutine og automatik i bilkørsel er det vigtigere med en større afstand fordi de skal nå at tænke først. Os der har kørt bil i længere tid og ikke mere skal tænke over hvordan vi betjener bilen kan bedre køre med den beskrevne afstand.
Jeg sammenligner ofte med det at køre på cykel. Når du først har lært at cykle tænker du ikke længere over hvordan du bruger pedalerne og holder balancen; det samme gælder med bilkørsel. Når du først kan så kan du, og det giver mere overskud til at læse trafikken du færdes i.
En ny bilist kan også lettere tage fejl af gear og kommer den forankørende til at sætte ned i gear i stedet for op, ja så er du som bagvedkørende lige pludselig meget meget tæt på. Selvom kørelærerne gør deres aller bedste for at lære de nye bilister at skifter gear rigtigt, kan de ret nemt lave fejl når de kommer på egen hånd.

Pas på jer selv og hinanden :-)


Billedet til indlæget er taget fra dette års Le Mans og er naturligvis ikke et umiddelbart billede af trafiksituationen i den "virkelige Verden". Det er sakset fra sport.tv2.dk/motorsport.

tirsdag den 12. juni 2018

Pas på jer selv og hinanden.





En af grundene til at jeg nu har sat denne blog i søen sideløbende med min køreskole er dette. I december 2016 blev jeg og en elev involveret i et færdselsuheld. En anden bilist overholdt ikke sin vigepligt og vi kunne ikke undgå at påkøre vedkommende. Der er mange kræfter på spil når man rammer et andet køretøj med ca.60-70 km/t og som følge af ulykken har jeg pådraget mig et piskesmeld, der gør at jeg desværre ikke kan sidde i skolevognen så meget som jeg egentlig gerne vil.

De år jeg har været kørelærer har jeg manglet et undervisningssystem lavet af undervisere og et sted hvor man som elev kan finde alle mulige oplysninger uden at være knyttet til en bestemt køreskole endnu og uden at betale for det. Min tanke er at denne her side/blog med tiden kan bruges som et opslagsværk, hvor der kan findes diverse oplysninger, som for os der er i det hele tiden er total logik, men som for den der skal til at tage kørekort nok ikke er så logisk.
Mit mål er at lægge alle indlæg op som både tekst og lydfil/filmklip.

Jeg åbner siden nu selvom den absolut ikke er færdigdesignet endnu, men jeg kan lige godt få den skudt afsted og måske få nogle gode input fra læserne.


Pas På jer selv og hinanden

Overskriften på dagens indlæg taler lidt for sig selv sammen med billedet, men jeg vil nu alligevel lige knytte lidt kommentarer til.
Selv med en del års erfaring i at køre bil og læse trafikken, ja så kan der ske fejl og alvorlige uheld. Den bilist vi påkørte den dag i december, troede vedkommende var længere fremme på vejen end tilfældet var. Der havde ligget noget på vejen, som personen var opmærksom på og så tog fejl af stedet. Hvis vi ikke havde været der, ja så havde vedkommende nok aldrig opdaget sin fejl.
Jeg er overbevist om, at der sker mange af sådanne fejl i trafikken, men heldigvis går det bare godt de fleste gange. Problemet med at man mange gange er "heldig" at det går godt kan, for mig at se, være at man glemmer at passe på og mere kører efter "Det plejer jo at gå" pricippet i stedet for "Vi kører sikkert" pricippet. Med en reaktionstid på omkring et sekund har du med 50 km/t flyttet dig 14 meter inden du begynder at reagere; dertil kommer så bremselængde. Har du kigget væk i 2 sek, kigger op og ser noget foran dig, ja så er du måske pludselig meget tæt på. Fodgængere tænker ikke altid på at 50m ikke er ret meget i bil. Hvor mange gange har du ikke selv lige løbet over vejen, fordi "nåh ja det går jo nok"; og ja det gør det også mange gange, men pas på med at blive overmodig.
Jeg er ret glad for de der "kør bil når du kører bil" kampagner, for det er meget hurtigt der kan ske noget, hvis du er uopmærksom på trafikken.


Ha´en god dag 😊

fredag den 8. juni 2018

Viden - erfaring - begavelse




Ja sådan skulle man mange gange tro folk tænker når de kører bil.

Mens jeg læste til kørelærer var der en af vores undervisere der sagde, at vi er med til at give de unge våbentilladelse; og det er ikke helt ved siden af. Jeg prøver at lære mine elever at køre hensynsfuldt og sikkert, hvilket jeg er ret sikker på de fleste af mine kolleger også gør. Men det er meget begrænset hvad vi kan nå at opdrage dem til på den korte tid de er i køreskolen.

Der er meget sandt i udsagnet om, at de først rigtig lærer at køre bil når de har fået kørekortet. I køreskolen lærer de håndværket bilkørsel, men de når ikke at få ret meget rutine og erfaring med. En kørelærer skal følge en undervisningsplan og der er ikke umiddelbart ”tid” til repetering, og da næste alle de unge synes at en kørelektion er viiiildt dyr, bliver det ofte et minimum af den slags. Jeg selv og langt de fleste kørelærere jeg kender kører de ekstratimer eleverne har brug for, så vi kan sende dem til prøve med god samvittighed og også tør møde dem i trafikken.

Mange gange spørger mine elever om hvorfor den ene ikke blinker og den anden bare trækker ind foran el.l. og hvis jeg kunne svare på det, ja så var jeg synsk og det mindes jeg ikke at være. Men det er ikke desto mindre de ting eleverne tager med sig når de sidder bag rattet alene i en bil. Det at de andre bilister ofte gør alting helt forkert. Og måske endda også at dem de er passager hos ikke gør som man skal.

Egentlig er mange ting omkring bilkørsel, helt almindelig sund fornuft. Der er selvfølgelig det rent tekniske med at kunne køre bilen, der nogen gange tager lidt tid at lære, men det pudsige er, at mennesket på en eller anden måde næsten er programmeret til at kunne køre bil. Det er sjældent jeg har elever der er helt håbløse; de fleste lærer et ret hurtigt. Jeg fortæller mine elever at der er nogen ting (f.eks. orienteringer) de som nye bilister bliver nødt til at lave, som en erfaren bilist ikke gør, fordi denne nemlig allerede i forvejen har læst trafikken og lavet orienteringen omkring forankørende, bagvedkørende, cyklister m.m.

Jeg vil opfordre alle de unge til at gøre som de har lært og alle de mere erfarne bilister til at give de uerfarne plads. Der dyttes sjældent Karlsmart-fyren der drøner frem og er til fare for gamle moster Oda, men derimod den lidt mere forsigtige og sikre bilist får hornet fordi man måske lige er lidt længere om at får startet op.
Nej det skal ikke gå sneglefart, for så er man jo lige netop ikke en sikker bilist, fordi man næsten tvinger de andre til at gøre forkert, men budskabet er at man skal skynde sig langsomt. Man skal komme afsted, men bevare overblikket.
En ung bilist har viden, de skal have erfaring for derefter at kunne være kreative og mere forudseende i trafikken.







Hà en dejlig dag derude J